Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce pigwowca zasypane cukrem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Owoce pigwowca zasypane cukrem to bardzo aromatyczny dodatek do zimowej herbatki, który może stanowić alternatywę dla cytryny. Zobaczcie jak łatwo je przygotować. 

Składniki:

pigwa 0,5 kg
cukier 2 szklanki

Porada

Z tej ilości składników wyszły 2 słoiki o pojemności mniejszej niż 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce pigwowca zasypane cukrem

Owoce pigwy i pigwowca są ze sobą często mylone, ale jedno jest pewne - z jednych i drugich możecie przygotować aromatyczny dodatek do herbaty, wody czy lemoniady. Wystarczy zaledwie dwa składniki, by pigwa z cukrem na zimę zagościła w słoiczkach, a następnie w Waszych spiżarkach. 

Kroki postępowania

1

Przygotować wszystkie składniki. Owoce pigwowca przebrać, umyć i pokroić na mniejsze części, na ćwiartki lub ósemki. Pozbyć się pestek.

Krok 1 - Owoce pigwowca zasypane  cukrem foto
2

Przygotować czyste, wyparzone słoiki. Wkładać owoce do słoików i przesypywać cukrem.

Krok 2 - Owoce pigwowca zasypane  cukrem foto
3
Tak, aby ostatnia warstwa stanowiła cukier.
Krok 3 - Owoce pigwowca zasypane  cukrem foto
4
Zakręcić słoiki i pozostawić w kuchni na blacie.
Krok 4 - Owoce pigwowca zasypane  cukrem foto
5

Potrząsając co jakiś czas aby cukier się rozpuścił równomiernie.
Po trzech dniach, gdy cukier się rozpuści i zrobi się sok można wstawić do lodówki i używać jako zdrowy dodatek do herbaty.

Krok 5 - Owoce pigwowca zasypane  cukrem foto

Pigwa zasypana cukrem to jeden z najprostszych przepisów na obróbkę tych owoców. Wystarczy jedynie pokrojenie owoców i zasypanie ich cukrem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak