Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czereśni
Jeśli planujesz przygotować nalewkę z czereśni pamiętaj o tym, aby raz na 4-5 dni przemieszać słoik z jej zawartością. Taka nalewka to doskonały trunek na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne i spotkania ze znajomymi.
Owoce zanim trafią do słoika powinny zostać wydrylowane.
Jak zrobić nalewkę z czereśni?
Białe lub czerwone czereśnie wsypać do słoja i zalać wódką.
Szczelnie zamknięty słój postawić na oknie w słonecznym miejscu na dwa miesiące, a następnie ostrożnie, aby nie zmącić płynu zalać nalewkę.
Na pozostałe w słoju owoce nasypać pół kilograma cukru i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
Można część nalewki zostawić wytrawną lub wymieszać obydwa płyny i po przefiltrowaniu rozlać je do butelek. Szczelnie zakorkować przechowywać w chłodnym miejscu.