Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalesniki ze szpinakiem, pieczarkami,serem feta oraz kotletami z czerwonej soczewicy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nalesniki

mąka pszenna 2 szklanki
woda 2 szklanki
mleko 2% 2 szklanki
oliwa 2 lyzki
sól szczypta

kotlety

soczewica czerwona 1 szklanka
natka pietruszki 3 lyzki
kolendra 1 lyzka
Kmin rzymski mielony Prymat 1,5 lyzki
cebula biała 1 szt
czosnek 3 zabki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

farsz

szpinak świeży 400 dag
pieczarki 200 dag
ser feta 10 dag
czosnek 3 zabki
pieprz do smaku
Oliwki kalamata pol malego sloika
cebula biała 1 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Nalesniki ze szpinakiem, pieczarkami,serem feta oraz kotletami z czerwonej soczewicy

Ciasto na nalesniki zmiksowac blenderem zeby nie bylo gudek, jezeli bedzie za rzadkie dodac maki, aby powstala konsystencja smietany, nastepnie usmazyc.
Kotlety: soczewice namoczyc dzien wczesniej, nastepnie zmiksowac na gladka mase z niewielka iloscia wody w ktorej sie wczesniej moczyla.Do tego zetrzec na miazge cebule, wycisnac przez praske czosnek I dodac przyprawy I natke pietruszki.Smazyc na rozgrzanym oleju male kotleciki na rumiano.
Farsz: Cebule posiekac I podsmazyc na oleju dodac umyty I pokrojony na drobno szpinak smazyc az odparuje wode.Pieczarki rowniez podsmazyc natepnie wymieszac wraz ze szpinakiem, dodac czosnek, przyprawy, ser feta oraz oliwki bez pestek.Wszystko razem dokladnie wymieszac I smarowac farszem nalesniki.Na farsz nakladamy 3 kotleciki I zwijamy.Smazymy na rozgrzanym oleju z kazdej strony.Podajemy z sosem czosnkowym I pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 18.08.2016 14:33
Jak dla mnie to fantastyczny pomysł na obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak