Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsze kapuśniaczki z żurawiną
Kapustę odcisnąć z soku, ugotować do miękkości w wodzie. Odcedzić, ostudzić, ponownie dobrze odcisnąć. Żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na ok. 2-3 minuty, odcedzić i lekko odcisnąć, dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, zostawić na ok. 2-3 minuty, łyżką rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać jajko,olej, sól i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić ma ok. 20 minut,
Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 39 x 12 cm. Na środek każdego ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć po pół przygotowanej porcji kapusty uformowanej w wałeczki. Podnosząc brzegi ciasta z obu stron zlepić je do siebie. Całość odwrócić, tak aby zlepienie było na spodzie. Wierzch posmarować lekko wodą, posypać czarnuszką. Pokroić na ok. 4 cm kawałki, układać na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec ok. 20 minut.