Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza babka cytrynowa

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 200 g
mąka tortowa 100 g
cukier 200 g
margaryna 200 g
olej 50 g
ocet 1 łyżka
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka z cytryny 1 szt
skórka z limonki 1 szt
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza babka cytrynowa

Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez minimum 5 minut, dodajemy margarynę i mieszamy jeszcze przez kolejne 2 minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet. Miksujemy aż cisto będzie miało jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 10.04.2014 09:00
juz doczytałóam dzięki
Wiesława1 10.04.2014 09:00
super a co robimy z olejem ?octem?
Wiesława1 09.04.2014 08:27
świetna.Porywam ją do ulubionych
iziona 08.03.2014 19:57
Uwielbiam cytrynową babeczkę ta wygląda pysznie
Anna20 08.03.2014 15:18
wygląda smacznie :)
Jadwiga/Jaga85 08.03.2014 14:52
wygląda pysznie!!!
treonina 08.03.2014 11:56
szybka i bardzo prosta do zrobienia
Lidzia 08.03.2014 11:42
Fajna babeczka.
malaczarna23 08.03.2014 11:40
skoro najlepsza to muszę zrobić;)
Magula 08.03.2014 11:34
Smakowita babeczka
Gracer 08.03.2014 11:29
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak