Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożony krem cytrynowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 300 ml
cytryna 2 duże sztuki
pomarańcza 1 szt
cukier 200 g
jaja 2 szt
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożony krem cytrynowy

Kroki postępowania

1
Owoce wyszorować dokładnie. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Z pomarańczy również. Do soku i skórki dodać cukier, jajka i mąkę, zmiksować. Postawić na gazie i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsty krem. Dodać masło i wymieszać. Wystudzić i schłodzić.
Krok 1 - Mrożony krem cytrynowy foto
2

Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać mocno schłodzony cytrusowy krem.
Krok 2 - Mrożony krem cytrynowy foto
3

Wymieszać i wlać do szczelnego pojemnika. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. W połowie tego czasu wyjąć i przemieszać.

Krem nałożyć do pucharków lub szklaneczek, udekorować czekoladowymi patyczkami lub bezikami (wg uznania)
Krok 3 - Mrożony krem cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.07.2014 06:40
musi być pyszny
Niki22 04.07.2014 23:15
świetny deser na upalne dni
alaaa 04.07.2014 21:43
taki deserek to super na lato orzeźwiający i pyszny
ada.la 04.07.2014 21:12
ciekawy ten deserek
Katarzyna59 04.07.2014 20:34
wspaniały deser
Kolorowa 04.07.2014 20:01
ciekawy przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak