Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja kolorowa pizza

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
sól do smaku
oliwa 2 łyżki
mleko 3/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
drożdże 1 opakowanie instant
Zioła prowansalskie suszone Prymat

salsa pomidorowa

brokuł 1
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
majonez 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
oregano
usmażone pieczarki
cebula podsmażona

Przepis i sposób przygotowania na: Moja kolorowa pizza

Żeby zachować czystość w miejscu pracy ciasto robimy w jednej dużej misie.
Brokuł gotujemy al dente.
Mleko musi być ciepłe. Wsypujemy do szklanki z mlekiem drożdże instant i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy sól i zioła prowansalskie i mieszamy. Wlewamy rozczyn z drożdży i zagniatamy ciasto (trzeba mieć w zapasie trochę mąki, żeby maczać w niej dłoń, aby ciasto nie przyklejało się do dłoni).
Składniki zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i sprężyste - trwa to około 15-20 minut. Miskę z dużą kulką ciasta zostawiamy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Ciasto rośnie tak od 40 minut do godziny.
Przygotowujemy salsę pomidorową: koncentrat, majonez, oliwę i zioła mieszamy na jednolita masę.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je z misy. Dłoń mamy oprószoną mąką, ciasto powinno się formować wedle naszego życzenia. Rozkładamy je na blaszce do pieczenia (cienkie ciasto, boku trochę grubsze).
Ciasto smarujemy salsą pomidorową.
Układamy salami, paprykę, posypujemy oregano, pieczarkami z cebulą i startym żółtym serem.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni (góra dół) lub 200 stopni (termoobieg).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.05.2017 18:00
pyszna propozycja
jan_mag 28.04.2017 13:53
ładnie i apetycznie
mysza75 28.04.2017 09:35
dobra pizza domowa
AZgotuj 28.04.2017 09:35
jaka ładna:)
IZABELA29 28.04.2017 07:38
śliczna :)
jagoda5913 28.04.2017 01:14
pięknie wygląda
Stenka 27.04.2017 22:17
ładnie wygląda
Renataj 27.04.2017 21:45
Uwielbiam pizzę z brokułami:) Nigdy nie robiłam takiej salsy - muszę wypróbować.
agnieszka214 27.04.2017 19:59
Bardzo kolorowa
pestka 27.04.2017 19:48
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak