Przepis i sposób przygotowania na: Mochi z truskawkami
Przepis na mochi z truskawkami, popularny w Japonii deser, w którym kleiste ryżowe ciasto łączy się ze słodkimi truskawkami. Kolorowe, czerwono - białe danie pięknie się prezentuje na stole i znakomicie smakuje.
Mieszanie mąki z cukrem i wodą: W misce mieszamy mąkę ryżową z ryżu kleistego (najlepiej odmiana Shiratamako lub Mochiko) z cukrem, a następnie dodajemy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowanie na parze: Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze lub większy garnek. Miskę lub mniejszy garnuszek z ciastem umieszczamy nad gotującą się wodą i trzymamy ciasto nad parą przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszamy ciasto i sprawdzamy, czy jest już przeźroczyste i elastyczne.
Przygotowanie truskawek: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Jeżeli są za duże, można je przekroić na pół.
Formowanie ciasta: Na powierzchnię roboczą wysypujemy obficie skrobię. Gorące ciasto wykładamy na powierzchnię, posypujemy skrobią i delikatnie wyrabiamy, aż stanie się bardziej elastyczne.
Nadziewanie: Suche ręce oprószamy skrobią, aby uniknąć klejenia się ciasta. Bierzemy kawałek ciasta, spłaszczamy je na dłoni, kładziemy na środek truskawkę. Następnie zlepiamy ciasto wokół nadzienia, formując kuleczkę.
Końcowe posypanie: Każde ciastko obtaczamy w dodatkowej skrobi, aby nie kleiło się do siebie ani do rąk. Nadmiar skrobi strzepujemy pędzelkiem.