Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowa babka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
śmietana 12% 1/2 szklanki
jogurt naturalny 1/2 szklanki
olejek migdałowy kilka kropel
jaja 2 sztuki
wiórki kokosowe 1/4 szklanki
płatki migdałowe 100 gram
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowa babka

Kroki postępowania

1
1. Do miseczki wrzucamy jaja i cukier.
Krok 1 - Migdałowa babka foto
2
2. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jasnej konsystencji
Krok 2 - Migdałowa babka foto
3
3. Dodajemy śmietanę i jogurt naturalny i ponownie miksujemy.
Krok 3 - Migdałowa babka foto
4
4. Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy przesiewając przez sitko. Ponownie wszystko razem miksujemy.
Krok 4 - Migdałowa babka foto
5
5. Dodajemy wiórki kokosowe i płatki migdałów. (możemy dodać więcej migdałów zamiast wiórków kokosowych). Dla aromatu wkrapiamy kilka kropelek olejku migdałowego. Wszystko razem mieszamy łyżką.
Krok 5 - Migdałowa babka foto
6
6. Blaszkę smarujemy olejem i oprószamy mąką. Ciasto wylewamy na blaszkę (można wylać je do keksówki, mi się niestety keksówka nie mieści do prodiża stąd taki a nie inny wybór formy).
Krok 6 - Migdałowa babka foto
7
7. Całość pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze 170-180 stopni. (W prodiżu podłączonym tylko na pokrywę piekła się 1h gdzie po 50 minutach wierzch przykryłam folią aluminiową aby się nie spalił). Jeżeli tylko chcemy możemy wierzch obsypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)
Krok 7 - Migdałowa babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 25.02.2014 13:23
Jaka pyszna babka
Izabela/bella81 12.02.2013 09:30
chętnie zjadłabym kawałeczek :)
RenataZ-et 31.12.2012 23:28
super
misia53 15.11.2012 15:27
ale fajna
Magula 15.11.2012 12:04
pięknie wygląda ta babka
Joanna46 15.11.2012 10:41
Bardzo prosta a zarazem pyszniutka.
aisoglam 15.11.2012 09:59
fajny przepis
tomek18 15.11.2012 07:18
bardzo smaczna
adelajda 15.11.2012 07:13
smakowitości !
KasiaK90 15.11.2012 06:59
uwielbiam migdały:) moje smaki
Iwka 15.11.2012 06:50
super
pajbek 15.11.2012 04:38
Super, pewnie smaczna ta babeczka, bo już tyle jej znikło :-)
miki47 14.11.2012 21:26
mniam
Cukiereczek13 14.11.2012 21:14
wspaniale wygląda ;)
Monika78 14.11.2012 21:09
ale puszysta! super:)
Habibi 14.11.2012 20:28
Uwielbiam suche ciasta - a za smakiem migdałowym wprost przepadam :)
pycia9 14.11.2012 20:23
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak