Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso w cieście po japońsku - tempura

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 30 dag
mąka kukurydziana 0,5 szkl
zielona herbata 3 łyżki
jajko 2 szt.
sos sojowy 1 łyżeczka
biała rzodkiew (mała) 1 szt.
Imbir mielony Prymat
sól do smaku
olej do smażenia

Porada

Kto ma naczynie i widelce do fondue, może postawić kociołek z rozgrzanym olejem na podgrzewaczu i zaproponować gościom, by sami sobie smażyli tempurę przy stole. W taki sam sposób można smażyć krewetki, homary i warzywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso w cieście po japońsku - tempura

Herbatę zemleć w młynku do kawy. Jedno jajko roztrzepać z wodą (pół szklanki ), herbatą, mąką i sosem sojowym. Powstałe ciasto odstawić co najmniej na 30 min. W tym czasie zetrzeć na tarce o małych oczkach rzodkiew i dodać do mięsa wraz z drugim jajem, solą i imbirem. Wyrobić na jednolitą masę. Formować z niej kuleczki i nabite na widelec maczać w przygotowanym cieście, a później wkładać do wrzącego tłuszczu. Smażyć tak, by w środku nie było surowe, a z wierzchu zbyt zrumienione.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak