Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne szaszłyki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 50 dag
chudy boczek 20 dag
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
jajko
masło 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
curry 1 łyżeczka
Kucharek Smak Natury 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
por 40 dag (biała część)

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne szaszłyki

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Cebulę z czosnkiem dodać do mięsa wraz z jajkiem i ziołami. Wyrobić mięso na jednolitą masę, dodać curry i oraz pieprz i ponownie wyrobić. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Pory oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć ja na sitko, starannie opłukać na sitku i osączyć na papierowym ręczniku. Boczek pokroić w większą kostkę. Następnie por, mięso i boczek nawlekać przemiennie na metalowe szpikulce. Szaszłyki układać na ruszcie a lepiej na aluminiowej tacce i smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony Przed podaniem posypać pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 22.11.2015 22:28
smakowite szaszłyki
agaK. 25.06.2015 17:29
Świetnie wyglądają, chętnie bym coś takiego zjadła z grilla.
Wafelek2601 25.06.2015 17:05
Pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak