Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Amerykański burger, odc. 35

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(85)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Amerykański burger – pyszna propozycja na lunch lub kolację. Ta wersja zawiera dodatek kimchi, bo jest inspirowana daniem, które podał Robertowi Sowie kucharz koreański. Oprócz wołowego burgera, znajdziecie w potrawie duszoną cebulę, pieczarki portobello i ser cheddar. Spróbujcie!

Składniki:

olej rzepakowy 120 mililitrów
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżeczki
sos sojowy 30-40 mililitrów
Imbir mielony Prymat 20-30 gramów
mięso mielone wołowe 500 gramów
masło 4 łyżki
jajko 2 sztuki
bułki maślane z sezamem 4 sztuki
serek kremowy 4 łyżki
czosnek 4 ząbki
cebula 1 1/2 sztuki
pieczarki portobello 2 sztuki
ser cheddar 100 gramów
kapusta kimchi 100 gramów

Do smaku:

Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Natka pietruszki liofilizowana Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Wyrobione mięso przed formowaniem burgerów możemy odłożyć na pół godziny do lodówki, wtedy lepiej się zwiąże. A przed wyrobieniem mięsa warto zwilżyć dłonie wodą, aby mięso się do nich nie kleiło. Proporcje sosu oraz musztardy można zmniejszyć według własnego uznania i smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Amerykański burger, odc. 35

Do miski wlewamy 50 ml oleju rzepakowego, dodajemy musztardę, sos sojowy, doprawiamy imbirem. W moździerzu rozcieramy kolorowy pieprz i dodajemy do marynaty, całość mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso (mielone mięso wołowe - antrykot), 3 łyżki masła, 1 jajko i 1 dodatkowe żółtko, dodajemy pietruszkę liofilizowaną i wyrabiamy mięso ręką. Do smaku możemy doprawić odrobiną sosu sojowego i imbirem. Formujemy burgery, wcześniej ręce moczymy w wodzie, wtedy mięso nie będzie się przyklejać się do rąk.

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy burgery przez 2–4 minuty, z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć wysmażone mięso. Mięso wkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15–20 minut w trybie termoobiegu.

Bułkę przekrawamy i delikatnie naciskamy środek pieczywa. Bułkę podsmażamy z dwóch stron na patelni po burgerach. Zostawiamy do ostudzenia. Czosnek, cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, 1 łyżkę  masła i podsmażamy: czosnek, cebulę i pieczarki. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Po wyjęciu z piekarnika burgerów, nakładamy na nie plastry sera cheddar.

Bułkę z dwóch stron smarujemy serkiem kremowym, nakładamy na obie połówki bułki kapustę kimchi. Na jedną połowę bułki nakładamy burgera z roztopionym serem cheddar, na burgera nakładamy podsmażone pieczarki i cebulę. Bułkę kładziemy na talerz, drugą połowę bułki kładziemy opierając o mięso burgera (nie przykrywając).

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak