Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka na kanapki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1,2 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
woda 50 ml
schab bez kości 4 plastry
ogórek kiszony

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka na kanapki

Plastry schabu rozbic jak na kotlety schabowe..posypać przyprawą , ułożyć paseczki ogórka i zwinąć roladki.Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Część mięsa przełożyć do szynkowaru, położyć zwinięte roladki , znów część mięsa, roladki i wyłożyć resztę mięsa mielonego. Zamknąć szynkowar .Odstawić do lodówki na 2-3 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.04.2015 09:26
kiedyś często robiłam takie mielonki, a ostatnio troszkę o nich zapomniałam - ale czas najwyższy ;)
monika141 19.08.2014 13:42
pyszna na kanapki
gusia1000 19.08.2014 01:54
Swojska najlepsza.
Renataj 18.08.2014 21:34
Prezentuje się bardzo apetycznie.
ada.la 18.08.2014 21:27
fajny pomysł
xjustynka89x 18.08.2014 20:50
na pewno zdrowsza niż ze sklepu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak