Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Melon w pikantnej marynacie

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Wyśmienity do dań mięsnych oraz wędlin. Połączenie orzeźwiającego melona w słodko-pikantnej zalewie.

Składniki:

melon 1 sztuka
białe wino wytrawne 200 mililitrów
woda 200 mililitrów
biały ocet winny 200 mililitrów
miód gryczany 2 łyżki
cukier 1 szklanka
płatki chili 1 łyżeczka
imbir świeży 5 cm
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe XXL 6 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty To Naturalne 6 sztuk
sól 0.5 łyżeczki

Porada

W przepisie użyliśmy melona dino

Przepis i sposób przygotowania na: Melon w pikantnej marynacie

Miąższ melona wybieramy specjalną łyżeczką do carvingu, opcjonalnie małą do herbaty.

Przekładamy do słoików.

Ocet zagotowujemy z cukrem, winem, wodą, miodem, papryczką, imbirem pokrojonym w plasterki, cynamonem, zielem angielskim, pieprzem i solą.

Marynatą zalewamy melona, zakręcamy słoiki i pieczemy 25 minut w temperaturze 90°C.

Z podanego przepisu wyszły 4 słoiczki po 150 ml.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak