Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek szybki i elegancki
Coś dla tych co stronią od lukru;)
na blachę 28x23cm
- 200g mąki
- 1 biała czekolada
- 100g cukru
- 100g masła
- 150 serka homogenizowanego
- 3 jaja
- kilka łyżek kakao gorzkiego na wierzch
- otręby owsiane do wysypania natłuszczonej blachy
Postarałam się by składniki były temperatury pokojowej, masło i czekoladę rozpuściłam i lekko przestudziłam. Następnie tak długo miksowałam mikserem aż masa podwoiła swoją objętość. Blachę wysmarowałam masłem i obsypałam otrębami. Ciasto wylałam do blachy i piekłam pierwsze 20 min w 195 stopniach a kolejne 20 min w 180 stopniach. Mój piekarnik jest gazowy i piecze tylko od spodu.
Na wierzch użyłam koronki z nieużywanej firanki by przesiać kakao przez nią, po delikatnym ściągnięciu firanki rozpylaczem z wodą lekko zwilżyłam wierzch wzoru.
Wesołych Świąt