Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec japoński z gotowej masy makowej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Polecam bardzo smaczny, prosty w wykonaniu makowiec japoński. Makowiec pieczony bez mąki z dodatkiem jabłek i dużej ilości bakalii. Dodatek startych jabłek powoduje, że makowiec jest wilgotny.

Składniki:

składniki na ciasto

masa makowa 1 puszka
jajka duże 5 szt.
proszek do pieczenia 1.5 małe łyż.
bakalie 150 g
jabłka 500 g
kasza manna 8 duże łyż.

polewa;

kakao 4 duże łyż.
masło 120 g
mleko 3,2% 4 duża łyż.
cukier puder 2 duże łyż.

Porada

Czas przygotowania 40 minut + czas pieczenia 50 minut

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec japoński z gotowej masy makowej

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce duże oczka.
Puszkę masy makowej przełożyć do miski ,dodać starte jabłka i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka, bakalie, dodać kaszę manną oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, dodać do całości i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 24 / 36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą i dekorujemy owocami kandyzowanymi i orzechami.

Polewa;

Do rondelka wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu, następnie dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Dodajemy masło i mieszamy, aż masło się rozpuści, a składniki się połączą.
Na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy nie dopuszczając do zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak