Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami oraz szpinakiem
Trzy składniki, które sprawią, że polubisz ten przepis. Ser pleśniowy, suszone pomidory i szpinak - całość połączona ze sobą sosem, który powstał z serka kremowego, śmietanki, czosnku i cebuli. Całość obowiązkowo musi zostać dobrze doprawiona - tutaj warto postawić na pieprz biały oraz gałkę muszkatołową. Takie danie z makaronem nie dość, że proste to jeszcze pyszne.
Makaron tagliatelle gotujemy al dente z dodatkiem soli (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Orzechy piniowe lub rozdrobnione włoskie prażymy na złoto.
Czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i cebulę, podgrzewamy aż się delikatnie zeszklą. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą. Jak szpinak straci objętość dodajemy serek śmietankowy kremowy, doprawiamy do smaku białym pieprzem.
Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy 2 łyżki sosu i łączymy, by zahartować. Dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy całość. Danie doprawiamy gałką muszkatołową. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.
Danie wykładamy na talerz. Parmezan kroimy w cienkie płaty i układamy na górze. Posypujemy orzechami piniowymi lub orzechami włoskimi oraz dekorujemy listkami świeżej bazylii.