Przepis i sposób przygotowania na: Placki marchewkowe z twarogiem, awokado i jajkiem przepiórczym, DS XVI, odc. 34
Przygotowanie:
1. Marchewkę kroimy sposobem julienne, czyli w bardzo cienkie paski.
2. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia, kurkumę oraz sól. Miksujemy składniki do uzyskania gładkiej masy o konsystencji naleśnikowego ciasta.
3. Do ciasta dodajemy marchewkę i łyżką mieszamy całość.
4. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
5. Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pieprz cytrynowy, czarnuszkę oraz jogurt. Solimy i dokładnie mieszamy składniki, a na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
6. Jajka przepiórcze wbijamy kolejno do osobnych małych miseczek. Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi, smażymy jajka sadzone.
7. Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę oraz obieramy ze skórki, a następnie kroimy
w cienkie łódeczki.
Sposób podania:
Upieczone placki marchewkowe smarujemy musztardą sarepską i układamy na nich twaróg oraz awokado i przepiórcze jajko sadzone. Danie dekorujemy orzechami laskowymi, czarnuszką i kiełkami słonecznika.