Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki marchewkowe z twarogiem, awokado i jajkiem przepiórczym, DS XVI, odc. 34

5.0
(54)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na wytrawne placki marchewkowe z pysznymi dodatkami! Ułóżcie na nich twaróg, awokado i jajko przepiórcze, a całe danie będzie zachwycało bogactwem smaków, kolorów i struktur! Placki prezentują się jak z najlepszych śniadaniowych restauracji i  smakują wyśmienicie!

Składniki:

składniki na placki:

marchewka 1 sztuka
mąka pszenna 250 gramów
mleko bez laktozy 250 mililitrów
jajka duże 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy do smażenia

dodatki:

twaróg półtłusty 250 gramów
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 2 łyżki
natka pietruszki kilka gałązek
jajka przepiórcze 4 sztuki
masło 1 łyżeczka
awokado 1 sztuka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka

do dekoracji:

orzechy laskowe 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 1/2 łyżeczki
kiełki słonecznika 1 garść

do smaku:

sól morska Prymat w młynku

Porada

Julienne to technika krojenia warzyw w cienkie słupki. Aby przygotować w ten sposób marchewkę, trzeba użyć bardzo ostrego noża bądź specjalnego noża do julienne (przypomina on obieraczkę do warzyw). W domowych warunkach można również marchewkę wzdłuż „oskrobać” obieraczką do warzyw, a następnie dociąć nożem cienkie słupki.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki marchewkowe z twarogiem, awokado i jajkiem przepiórczym, DS XVI, odc. 34

Przygotowanie:

1. Marchewkę kroimy sposobem julienne, czyli w bardzo cienkie paski.

2. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia, kurkumę oraz sól. Miksujemy składniki do uzyskania gładkiej masy o konsystencji naleśnikowego ciasta.

3. Do ciasta dodajemy marchewkę i łyżką mieszamy całość. 

4. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. 

5. Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pieprz cytrynowy, czarnuszkę oraz jogurt. Solimy i dokładnie mieszamy składniki, a na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

6. Jajka przepiórcze wbijamy kolejno do osobnych małych miseczek. Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi, smażymy jajka sadzone.

7. Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę oraz obieramy ze skórki, a następnie kroimy
w cienkie łódeczki.

 

Sposób podania:

Upieczone placki marchewkowe smarujemy musztardą sarepską i układamy na nich twaróg oraz awokado i przepiórcze jajko sadzone. Danie dekorujemy orzechami laskowymi, czarnuszką i kiełkami słonecznika.

 

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak