Przepis i sposób przygotowania na: Leniwa sałatka na zimę.
Ogórki poszatkować na plasterki o grubości 0,5 – 1 cm.
Cebulę obrać i przepołowić na pół, następnie pokroić w cienkie piórka.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, ja akurat użyłam taką specjalną, która ściera w słupki.
Pomidory najlepiej wybrać mniejsze, żeby nie były miękkie, przeciąć na ćwiartki.
Kapustę zetrzeć na mandolinie.
Paprykę pokroić w paseczki.
Do każdego wyparzonego słoika wrzucić po 2 kulki ziela angielskiego, po 6 ziarenek pieprzu.
Na dno słoików wykładać warstwami warzywa.
– marchew
– ogórki
– cebula
– papryka czerwona
– kapusta
– pomidory
Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju.
Przygotować zalewę, doprowadzić do wrzenia i na końcu wlać ocet. Zalać gorącą zalewą słoiki tak, aby pomidory były zakryte, ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
Pasteryzować 20 min.od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć kocem czy grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.