Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z dodatkiem otrębów pszennych :)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 600 gram
makaron lasagne 250 gram
cebula 2 sztuki
olej arachidowy 2 łyzki
sok pomidorowy 600 ml
otręby pszenne 2\3 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1\3 łyzeczki
czosnek 2 zabki
Papryka słodka mielona Prymat 1\3 łyzeczki
ser żółty 200 gram
pomidorki koktajlowe 1 gałązka

beszamel

masło 1\3 kostki
mleko 2% 600 ml
mąka pszenna 3 łyzki
otręby pszenne 2 łyzeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Kucharek przyprawa uniwersalna 1\3 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z dodatkiem otrębów pszennych :)

Kroki postępowania

1
Na patelni podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę - wykorzystujemy olej arachidowy. Następnie dodajemy zmielone mięso wieprzowe od szynki.
Krok 1 - Lazania z dodatkiem otrębów pszennych :) foto
2
Razem smażymy około 20 minut dodając przyprawy : pieprz, paprykę słodką wędzona oraz przeciśnięty czosnek.
Krok 2 - Lazania z dodatkiem otrębów pszennych :) foto
3
W trakcie smażenia mięso podlewamy szklanką soku pomidorowego .
Krok 3 - Lazania z dodatkiem otrębów pszennych :) foto
4
W tym czasie przygotowujemy beszamel . Roztapiamy masło - dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie całość podlewamy zimnym mlekiem cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy: pieprz, kucharek oraz otręby i ....
Krok 4 - Lazania z dodatkiem otrębów pszennych :) foto
5
łączymy wszystkie skąłdniki do momentu zgęstnienia beszamelu.
Krok 5 - Lazania z dodatkiem otrębów pszennych :) foto
6
Na spodzie naczynia do zapiekania układamy makaron tak aby przykrył od dno naczynia. Następnie układamy 1\3 mięsa usmażonego oraz obsypujemy go otrębami .
Krok 6 - Lazania z dodatkiem otrębów pszennych :) foto
7
potem miejscowo nakładamy beszamel i znowu makaron i mięso, otręby aż do wyczerpania składników.
Krok 7 - Lazania z dodatkiem otrębów pszennych :) foto
8
Całość podlewamy sokiem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy 45 minut. Pod koniec pieczenia górę lazanii obsypujemy żółtym serem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi . Ponownie wstawiamy do piekarnika do momentu aż ser się rozpuści. Smacznego :)
Krok 8 - Lazania z dodatkiem otrębów pszennych :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 01.11.2015 08:06
wygląda pysznie
Katarzyna59 22.05.2015 18:52
wygląda wspaniale
Justi2401 22.05.2015 17:59
Wspaniała na obiad lub sytą kolację :) Mniam :)
malgosia2661 22.05.2015 17:33
Ciekawy przepis...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak