Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z dodatkiem papryki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
pomidory 1 kg
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
mozzarella w kulce 2 kule
ser żółty 4 plastry
oregano 1 łyżka
bazylia świeża 5 listków
makaron lasagne 12 plastrów
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z dodatkiem papryki

Pomidory parzymy ( zostawiamy dwa ), zdejmujemy skórkę, siekamy i miksujemy. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, smażymy 10 minut, solimy, pieprzymy. Dodajemy do niego pomidory, startą na tarce cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Smażymy wszystko 20 minut, doprawiamy oregano. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, przecedzamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, następnie mięso z sosem, przykrywamy makaronem i czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Mozzarellę kroimy na małe części i kładziemy na wierzchu. Pozostałe pomidory kroimy w plastry, paprykę w kostkę i układamy je na mozzarelli. Całość posypujemy posiekaną bazylią oraz przykrywamy plastrami żółtego sera. Zapiekamy 15 minut w temp. 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 15.04.2015 18:26
Mniam! Lasagne mogłabym jeść pod każdą postacią :)
cukiereczek 15.04.2015 16:58
domowa,świeża,pachnąca
Jadwiga/Jaga85 15.04.2015 16:44
Wygląda apetycznie!
Internetowa Kuchnia 15.04.2015 15:19
mmm lasagne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak