Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie musztardowym z warzywnym ryżem
Kurczak i ryż:
Do miski przełożyć odważonego, pokrojonego na kawałki kurczaka. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę i 15 g oleju. Składniki wymieszać i odstawić na 15 minut. Po zamarynowaniu dusić kurczaka na patelni około 25 minut.
Marchewkę, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć pokrojone warzywa na osobną patelnie i dusić 20 minut lub do momentu aż będą miękkie.
Do garnka włożyć koncentrat bulionu warzywnego, dodać pozostałe 5 g oleju, ryż i zalać wodą. Ugotowany ryż przełożyć do innego naczynia, dodać ugotowane warzywa i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie sosu:
Szczypiorek posiekać i odstawić. Cebule pokroić w pióra i przełożyć na rozgrzany olej. Zrumienić. Dodać 300 g wywaru warzywnego, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką i skrobię. Gotować przez 10 minut, a następnie całość zblendować na gładki sos. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki do sosu i dokładnie wymieszać.
Kurczaka polać sosem i podawać z warzywnym ryżem jako danie główne.