Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak W Sezamie Jak U Chinczyka
Przesiewamy przez siteczko do miseczki mąke,skrobie,sode i proszek do pieczenia.dodajemy wode,sos sojowy,olej i olejek sezamowy.mieszamy na gladka mase,dodajemy wczesniej pokrojonego w kostki kurczaka i wszsytko razem dokladnie mieszamy i odstawiamy do lodowki na 20 minut.
do garnka dodajemy szklanke zagotowanej kostki rosolowej,cukier,ocet,sos sojowy,olejek sezamowy,paste chilli,drobno pokrojony czosnek i wszystko to zagotowujemy na duzym ogniu dokladnie mieszajac.1/4 szklanki skrobii kukurydzianej dodajemy do pol szklanki cieplej wody ,mieszamy i dodajemy do sosu mieszajac az zgestnieje i zrobi sie troche przezroczyste,zmiejszamy ogien i podtrzymujemy temperature.
Wyjmujemy z lodowki przygotowanego wczesniej kuraka,i wrzucamy go na goracy olej(ja uzywam garnka pelnego oleju,ale mozna uzyc tez frytkownicy)smazymy az sie zrobi brazowo-zloty-wykladamy na recznik papierowy zeby odsaczyc olej.Polewamy naszym sosem,posypujemy wczesniej lekko podrumienionymi na patelni nasionkami sezamu i podajemy z ryzem i brokulami! Chyba o niczym nie zapomnialem,Zycze SMACZNEGO-POZDRAWIAM!!!
P.S niektore skladniki nie sa tanie,ale jak juz raz zainwestujemy to wystarczy nam na kilka takich porcji wiec WARTO! :-)))