Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie musztardowym z ananasem i pieczonymi warzywami, DS XVI, odc. 12

5.0
(97)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kurczak w sosie musztardowym z ananasem i pieczonymi warzywami, to świetny pomysł na przyrządzenie udek z kurczaka! Aromatyczna marynata na bazie musztardy, soku z pomarańczy i śmietanki sprawia, że mięso wprost rozpływa się w ustach, a chrupiąca skórka czaruje kolorem! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

Składniki

udka z kurczaka 3 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
ananas 1/2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Musztarda miodowa Prymat 4 łyżeczki
sok z pomarańczy z 1 owocu
śmietana 12% 200 ml
masło 1 łyżka
woda 500 ml
oliwa 3 łyżki
żółta papryka 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
różyczki brokuła 10 sztuk
pomidorki cherry 250 gramów
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
mozzarella w bloku 100 gramów

Do smaku

Sól w młynku Prymat
Pieprz w młynku Prymat

Do podania

natka pietruszki

Porada

Jak łatwo obrać ananasa? Wystarczy ostrym nożem odkroić górę i dół, a następnie po okręgu wszystkie boki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie musztardowym z ananasem i pieczonymi warzywami, DS XVI, odc. 12

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.

2. Udka kurczaka solimy i za pomocą pędzelka obtaczamy w papryce słodkiej mielonej i papryce węgierskiej.

3. Przygotowujemy marynatę. Do miski przekładamy musztardę miodową. Pomarańczę rolujemy i wyciskamy z niej sok. Dodajemy go do musztardy, a następnie wlewamy śmietanę. Dokładnie łączymy składniki i obtaczamy udka w kremowej marynacie. Mięso odkładamy na godzinę do lodówki.

4. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, a następnie roztapiamy w nim masło. Wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Dodajemy ananasa i chwilę dusimy. 

5. Zamarynowane udka przekładamy do garnka z cebulą i ananasem. Dolewamy przy ściance garnka 250 ml wody tak, aby nie uszkodzić marynaty na udkach. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy udka na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy woda odparowała i w razie potrzeby dolewamy więcej.

6. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Papryki kroimy w słupki. W naczyniu żaroodpornym układamy papryki, różyczki brokuła i pomidorki cherry. Solimy i pieprzymy warzywa, doprawiamy koperkiem suszonym i skrapiamy pozostałą oliwą. Warzywa pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

7. Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. Warzywa posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5 minut.

Sposób podania:

Udka w musztardowym sosie podajemy z zapieczonymi z mozzarellą warzywami. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak