Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie musztardowym z ananasem i pieczonymi warzywami, DS XVI, odc. 12
Przygotowanie:
1. Cebulę drobno siekamy. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.
2. Udka kurczaka solimy i za pomocą pędzelka obtaczamy w papryce słodkiej mielonej i papryce węgierskiej.
3. Przygotowujemy marynatę. Do miski przekładamy musztardę miodową. Pomarańczę rolujemy i wyciskamy z niej sok. Dodajemy go do musztardy, a następnie wlewamy śmietanę. Dokładnie łączymy składniki i obtaczamy udka w kremowej marynacie. Mięso odkładamy na godzinę do lodówki.
4. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, a następnie roztapiamy w nim masło. Wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Dodajemy ananasa i chwilę dusimy.
5. Zamarynowane udka przekładamy do garnka z cebulą i ananasem. Dolewamy przy ściance garnka 250 ml wody tak, aby nie uszkodzić marynaty na udkach. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy udka na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy woda odparowała i w razie potrzeby dolewamy więcej.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Papryki kroimy w słupki. W naczyniu żaroodpornym układamy papryki, różyczki brokuła i pomidorki cherry. Solimy i pieprzymy warzywa, doprawiamy koperkiem suszonym i skrapiamy pozostałą oliwą. Warzywa pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
7. Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. Warzywa posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5 minut.
Sposób podania:
Udka w musztardowym sosie podajemy z zapieczonymi z mozzarellą warzywami. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.