Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem kasztanowo-karmelowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasztany jadalne 300 g
cukier 100 g
śmietanka 36% 200 ml
sól 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem kasztanowo-karmelowy

Kroki postępowania

1
Kasztany myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż. Najlepiej zrobić to dość szeroko po wypukłej stronie kasztana. Będzie łatwiej wydobyć go ze skorupki. Kasztany pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut. Obieramy z łupinek i brązowej błonki.
Kasztany można również ugotować przez około 20-25 minut w bardzo małej ilości wody (tylko tyle aby je przykryła). Przed gotowaniem kasztany nacinamy.
Krok 1 - Krem kasztanowo-karmelowy foto
2
Obrane kasztany blendujemy. Jeśli chcemy by krem był gładki i jedwabisty trzeba zmiksować je bardzo dokładnie, jeśli lubicie chrupiące, kawałki kasztanów nie musicie bardzo przykładać się do rozdrabniania.
Krok 2 - Krem kasztanowo-karmelowy foto
3
W małym garnku z grubym dnem karmelizujemy cukier. Jasny karmel nie zdominuje smaku kasztanów, jeśli przetrzymamy go niemal do zbrązowienia karmel będzie bardzo wyrazisty i lekko gorzkawy. Gdy osiągniemy pożądany przez nas stopień karmelizacji cukru dolewamy śmietankę i intensywnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy około ¼ łyżeczki soli i dodajemy zmiksowane wcześniej kasztany. Aby ułatwić ich rozprowadzenie w płynie możemy pomóc sobie blenderem.
Gorący krem przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Przechowywać w lodówce.

Uwaga: Jeśli wolicie mniej słodkie kremy możecie ograniczyć cukier o połowę i dodać więcej kasztanów (około 450g).
Krok 3 - Krem kasztanowo-karmelowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 18.10.2015 13:12
Ciekawy przepis :)
olkaaa 18.10.2015 12:34
To może być ciekawe.
Wiesława1 18.10.2015 10:45
hmmm musi być pyszny
pestka 18.10.2015 10:45
bardzo ciekawy przepis
Konczi 18.10.2015 10:05
skusiłabym się na taki krem
cukiereczek 18.10.2015 09:48
Wspaniały,ciekawy przepis
IZABELA29 18.10.2015 09:01
cudne nie miałam okazji spróbować
Mniam 17.10.2015 23:08
Fantastyczny! Wyjadłabym łyżką :)
Ania84 17.10.2015 22:27
miodzio, chętnie spróbowałabym
Ifa 17.10.2015 21:12
Rewelacyny pomysł! Uwielbiam pieczone kasztany
dom-agi 17.10.2015 20:37
Wygląda obłędnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak