Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem brokułowo-jaglany z fetą i prażonym słonecznikiem

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszny, gęsty krem brokułowo-jaglany wybornie smakuje z dodatkiem wyrazistego sera feta i prażonych pestek słonecznika.

Składniki:

Bulion:

skrzydełka kurczaka 2 sztuki
woda 1 litr
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por 0.5 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarna
sos sojowy 1 łyżka

Dodatkowo:

brokuł 300 gramów
kasza jaglana 3 łyżki
ser feta 50 gramów
słonecznik łuskany 3 łyżki
serek topiony 18 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
cukier 1 łyżeczka

Porada

Jako dodatek do kremu bardzo dobrze sprawdzają się grzanki czosnkowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem brokułowo-jaglany z fetą i prażonym słonecznikiem

Przygotować bulion. Skrzydełka umyć i przełożyć do garnka z wodą. Warzywa obrać, umyć i pokroić, a następnie włożyć do gotujących się skrzydełek z kurczaka. Dodać ziele, liść laurowy, pieprz oraz sos sojowy. Gotować do uzyskania intensywnego wywaru.

Brokuł ugotować osobno, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, a po ugotowaniu odlać wodę.

Do garnka z brokułem wlać bulion razem z marchewką, pietruszką oraz porem i zmiksować całość na krem. Doprowadzić zupę do wrzenia i wsypać kaszę jaglaną, przelaną wcześniej wrzątkiem. Po 10 minutach dodać serek topiony i gotować całość do miękkości kaszy i rozpuszczenia serka.

Doprawić krem solą i pieprzem. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a ser feta pokroić w kostkę. Gorący krem podawać posypany serem feta i prażonym słonecznikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak