Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki wieprzowe w sosie cytrynowo-porowym.
Kotleciki:Ryż wsypać do wrzącej wody,gotować 15 minut i odcedzić.
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbić oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić ,dodać cebulę,pietruszkę,mielone
mięso,zarodki pszenne. Wyrobić jednolitą masę. Dodać
ryż,wymieszać,doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kotleciki. Na
rozgrzanym oleju usmażyć kotleciki.
Sos cytrynowo-porowy: Por pokroić w plasterki i poddusić na maśle.
Żółtka,sok z cytryny,śmietankę,mleko,wymieszać dokładnie z
solą,pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu(cały czas
mieszając) do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodać
por,wymieszać.
Sosem polać kotleciki.Podawać np. z sałatką warzywną.