Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dzisiaj postanowiłam przygotować je w wersji z dodatkiem kremowej ricotty, świeżego koperku i limonkowej cukinii. Danie podkreśla intensywny smak parmezanu oraz szynki parmeńskiej. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)

Składniki:

ryż arborio 1 szklanka
szalotka 2 sztuki
cukinia 1 sztuka
białe wino 150 mililitrów
ser ricotta 150 gramów
parmezan 4 łyżki
szynka parmeńska 6 plastrów
koperek świeży 1 pęczek
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sok z limonki 0.5 sztuki
bulion 500 mililitrów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 2. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy ją przez chwilę z odrobiną soli oraz sokiem z połowy limonki.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy do niego serek ricotta oraz posiekany drobno koperek i dusimy wszystko na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy kawałki cukinii, 2 łyżki parmezanu, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na około 2 minuty. Risotto podajemy z kawałkami szynki prosciutto oraz dodatkową porcją startego parmezanu. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak