Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z kalafiorem i kaszą bulgur, DS XX odc. 32

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wegetariański posiłek z kaszy bulgur i kalafiora. Zobacz przepis na klopsiki z kalafiorem i kaszą bulgur.

Składniki:

kalafior 1/2 sztuki
kasza bulgur 200 gramów
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
jaja 2 sztuki
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
bułka tarta 1 łyżka
olej 2 łyżki

Składniki na dip:

śmietana 200 gramów
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
sos Sriracha 1 łyżeczka
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
ogórki kiszone 3 sztuki
sól morska Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z kalafiorem i kaszą bulgur, DS XX odc. 32

Warto od czasu do czasu sięgnąć po wegetariański przepis. Tym razem Michel Moran przygotował pyszne klopsiki bez mięsa. Klopsiki są z kalafiora i kaszy bulgur. Składniki klopsików spajają jajka. Klopsiki podaj z lekko pikantnym dipem, aby danie zyskało charakter.

Wege klopsiki z kalafiorem i kaszą bulgur

1

Kalafiora dzielimy na różyczki i wycinamy twardy środek. Wkładamy do malaksera i miksujemy (żeby wyglądem przypominał kaszę). Czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy czosnek i kalafiora, doprawiamy Ziołami kuchni polskiej Prymat. Wyłączamy moc i dodajemy sól. Odstawiamy na bok.

2

Do ugotowanej kaszy bulgur dodajemy Paprykę ostrą Prymat oraz sól i pieprz. Dodajemy kalafiora, a następnie wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 150 stopni, czas 10-11 minut.

3

Ogórki drobno siekamy. Jajko ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Do zimnego garnka wlewamy śmietankę i wkładamy termosondę, wolno podgrzewamy do temperatury: 90 stopni. Dodajemy Musztardę sarepską Prymat. Gdy śmietanka osiągnie temperaturę 90 stopni dodajemy pokrojone jajko i ogórki. Przyprawiamy solą.

4

Na talerz wlewamy sos i nakładamy klopsiki.

Jesteśmy przyzwyczajeni do mięsnych obiadów. Tymczasem warto urozmaicać swoją dietę i przyrządzać również dania wegetariańskie. Polecam zbiór przepisów na OBIADY WEGE.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak