Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki drobiowe z miętowym ryżem, DS XVIII odc. 28

5.0
(35)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Klopsiki drobiowe podane z miętowym ryżem oraz zapieczone pod kołderką z sera żółtego. Domowy obiad dla całej rodziny.

Składniki:

mięso mielone z kurczaka 500 gramów
ryż basmati 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
otręby owsiane 6 łyżek
żółty ser 6 plastrów
wywar drobiowy 700 mililitrów
śmietanka 12% 2 łyżki
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
olej 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kminek cały Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
mięta świeża 10-12 liści

Do podania:

szpinak świeży 1 garść
rukola 1 garść
sezam 2 łyżki

Porada

Przed formowaniem klopsików, zanurzaj dłonie w zimnej wodzie. Mięso nie będzie się przyklejało do dłoni.

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki drobiowe z miętowym ryżem, DS XVIII odc. 28

Klopsiki z mielonego mięsa kurczaka, podane na ryżu z dodatkiem świeżej mięty. Klopsiki drobiowe z otrębami to nieco zdrowsza wersja od tych robionych z bułką. Klopsiki zapiekane są z plastrami żółtego sera, który tworzy chrupiącą, apetyczną skorupkę. Podaj klopsiki drobiowe z mieszanką sałat i rukoli. Zielony dodatek skrop dipem ze śmietany, tahini i czarnuszki.

Przygotowanie klopsików drobiowych:

1

Przygotowujemy klopsiki:

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni, program pieczenia góra dół. Do miski dodajemy mięso, tymianek Prymat, jajko, otręby. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy małe klopsiki. Gotowe klopsiki układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

 

2

Przygotowujemy ryż:

W moździerzu tłuczemy kminek cały Prymat. Cebulę siekamy na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Następnie doprawiamy potłuczonym kminkiem. Gdy cebula się zeszkli wsypujemy ryż basmati. Całość zalewamy wywarem i przykrywamy pokrywką. Smażymy do momentu, aż ryż wchłonie cały wywar. Ser żółty Królewski kroimy na mniejsze kawałki. Do ryżu dodajemy kawałki sera żółtego oraz posiekane liście świeżej mięty.

 

3

Przygotowujemy dip:

Do miski wlewamy śmietanę 12% i mieszamy z łyżką tahini, czarnuszką i solą.

                                            

4

Pulpeciki układamy na patelni, gdzie jest gotowy ryż, a całość przykrywamy plastrami sera żółtego. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, program pieczenia góra dół i zapiekamy aż ser się zarumieni.

5

Na patelni podprażamy sezam.

6

Gotowe danie podajemy z dipem oraz dekorujemy podprażonym sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak