Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w parmezanowej panierce wg Piotra Ogińskiego

5.0
(26)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Parmezan, mozzarella i oregano to produkty, które szczególnie upodobała sobie kuchnia włoska. Ten filet z kurczaka w parmezanowej panierce z sałatką z rukoli na pewno przeniesie Was w kulinarną podróż na południe Europy.

Składniki:

Sos

oliwa
ząbki czosnku 2 sztuki
cebula 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
bazylia świeża 4-5 liście
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat 2 łyżeczki

Sałatka

pomidory suszone Smak 3 sztuki
olej z suszonych pomidorów
rukola 100 gramów
czarne oliwki 8-10 sztuk
parmezan 20 gramów
pieprz kolorowy

Parmegiana

piersi z kurczaka 2 sztuki
parmezan 100 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Oregano suszone Prymat 2 łyżeczki
oliwa 1 łyżeczka
mąka
jajko 1 sztuka
mozzarella 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w parmezanowej panierce wg Piotra Ogińskiego

Na patelni smażymy czosnek, cebulę oraz pomidory przez ok. 10 minut. W tym czasie piersi z kurczaka przecinamy na pół, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano i panierujemy w bułce tartej z parmezanem.
Panierowane kotlety pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190°C. Pomidory doprawiamy pieprzem, solą, bazylią oraz przyprawą do bruschetty. Całość nakładamy na upieczonego kurczaka, przykrywamy wszystko mozzarellą.
Danie zapiekamy przez 10 minut w temp. 190°C. W międzyczasie do rukoli dodajemy olej z suszonych pomidorów, oliwki, parmezan oraz pokrojone suszone pomidory, dokładnie mieszamy i gotową sałatkę podajemy wraz z zapieczonym kurczakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak