Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane banany

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Karmelizowane banany to łatwa i słodka wersja przygotowania tego popularnego owocu. Koniecznie wypróbujcie go, jeśli naszła Was ochota na coś słodkiego lub na szybko musicie przygotować deser na przyjście gości!

Składniki:

banan 2 sztuk
cukier brązowy 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
masło 1 łyżeczka

Porada

banany podałam z omletem lub gofrem

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane banany

Karmelizacja bananów polega na smażeniu bananów na maśle z cukrem, lub jak w tym przepisie wcześniejszym obtoczeniu owoców w cukrze i przyprawach, a następnym ich obsmażaniu na maśle. Tak przygotowane karmelizowane banany to świetny dodatek do deserów: lodów, szarlotki, naleśników czy gofrów, lub samodzielny deser.

1. Banany pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej.

2. Całość wsypać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem i karmelizować kilka chwil.

Karmelizowane banany to gratka dla wszystkich wielbicieli słodkości! Dodatek gałki muszkatołowej połączonej z cukrem nadaje im przyjemnie korzennej i głębokiej nuty smakowej, dzięki czemu świetnie łączy się z kremowym smakiem np. lodów waniliowych, szarlotki czy gofrów lub naleśników. 

Jeśli spodobał Wam się przepis na karmelizowane banany, może przypadną Wam do gustu:

KARMELIZOWANE SMAŻONE BANANY

RACUCHY BUDYNIOWE Z BANANAMI

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 07.04.2016 21:50
Pyszny pomysł:)
KORAL 07.04.2016 11:49
Bardzo smaczne takie banany :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak