Karmelizowane smażone banany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • banan

    4 szt
  • masło

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    4 łyżki
  • cynamon Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karmelizowane smażone banany foto
Banany obieramy ze skórki i odkrawamy i końcówki. Przekrawamy je na pół wzdłuż. Na patelni rozpuszczamy ok dwie łyżki masła, a gdy będzie już płynne, wsypujemy ok 3-4 łyżki brązowego cukru. Chwilę smażymy, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając.
Krok 2 - Karmelizowane smażone banany foto
Doprawiamy małą szczyptą cynamonu i wkładamy połówki bananów.
Krok 3 - Karmelizowane smażone banany foto
Gdy usmażą się i przyrumienią z jednej strony, ostrożnie przewracamy je na drugą i smażymy je jeszcze kilka minut, cały czas uważając, by karmel na patelni się nie przypalał.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 08.03.2014 17:54
pyszne banany:)
kornelcia 08.03.2014 16:23
deser wyśmienity
patryska76 08.03.2014 16:11
Pyszny deserek ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat