Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta marynowana - błyskawiczna

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo prosty do przygotowania, błyskawiczny przepis na marynowaną kapustę - bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. 

Składniki:

kapusta biała 1,5 kg
cukier 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
Sól kamienna do przetworów niejodowana do smaku
marchewka 2 średnie
cebula biała 2-3 duże
jabłka 2 twarde
woda 750 ml
ocet jabłkowy 2/3 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta marynowana - błyskawiczna

Błyskawiczny przepis na marynowaną białą kapustę z marchewką i cebulą. Wystarczy wymieszać składniki, zalać aromatyczną marynatę octową i umieścić w lodówce, by składniki dobrze się połączyły. Jako pojemnik idealnie sprawdzi się duże pudełko po popcornie! 

Jak zrobić błyskawicznie białą kapustę marynowaną?

1

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, pokroić na ćwiartki i poszatkować dość drobno. Cebulę pokroić w kostkę, podobnie jabłka. Marchewkę utrzeć.

2

Składniki wymieszać i włożyć do dużego pojemnika - ja używam wiaderka po popcornie.

3

Do kapusty dodać ciepłą, ale nie gorącą, marynatę ugotowaną z wody i octu 6% (np. octu jabłkowego). Dodać przyprawy, w tym sporo pieprzu.

Dolać olej i wymieszać - ugnieść w pojemniku i zamknąć wieczkiem.

4

Wstawić do lodówki na 12-24 godzin. Po tym czasie już nadaje się do podania, jako dodatek do obiadu.

5

W miarę zjadania należy przekładać do mniejszego pojemnika, aby nie pozostawało w nim zbyt wiele powietrza.

6

Przed podaniem, do kapusty marynowanej dodaję świeżo posiekaną małą cebulę.

Jeśli spodobał Ci się przepis na błyskawiczną kapustę marynowaną wypróbuj także inne propozycje Doradców Smaku na domowe przetwory z kapusty. 

Sięgnij po przepisy:

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 03.12.2012 15:07
świetny pomysł
Beatris 26.11.2012 10:27
Nie marynowałam jeszcze kapusty, ale bardzo podoba mi się ten pomysł. Z pewnością wypróbuję.
Habibi 26.11.2012 09:49
Polecam spróbować tego samego sposobu z wykorzystaniem czerwonej kapusty :)
Henryka2 26.11.2012 05:23
Fajny pomysł.Do wypróbowania.
pajbek 25.11.2012 22:37
Przepis warty uwagi. Jestem pewna, że surówka z tej kapusty jest super :-)
IwonaKa 25.11.2012 22:33
świetny przepis,muszę go wykorzystać
Zdzisław 25.11.2012 22:19
dobry pomysł na surówke dobrą,dałbym do bułek z mielonym,rybą smażona też
Miki 25.11.2012 22:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak