Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w sosie grzybowym, DS XVII odc. 37

5.0
(54)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kaczka kojarzy się z wykwintnym daniem i słusznie! Jej smak jest wspaniały, zwłaszcza, gdy jest doprawiona odpowiednimi przyprawami i zestawiona z pasującymi dodatkami. W tym przepisie kaczka w sosie grzybowym!

Składniki:

Składniki:

piersi z kaczki 2 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Sos grzybowy:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
grzyby suszone 30 g
woda z moczenia grzybów 150 ml
pieczarki brązowe 500 g
Liść laurowy suszony Prymat
śmietanka 12% 250 ml
natka pietruszki 1/3 pęczka
koperek 1/3 pęczka
cytryna 1/2 sztuki

Sałatka:

sałata rzymska 1 sztuka
mięta kilka listków
szczypiorek 1/3 pęczka
pomidorki cherry 6 sztuk
kiełki rzodkiewki 50 g
Cream fraiche - dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami 3 łyżki

Do smaku:

Sól w młynku Prymat
Pieprz w młynku Prymat

Porada

Smażąc kaczkę, nie musimy wylewać na patelnię oleju. Pierś usmaży się na wytopionym tłuszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w sosie grzybowym, DS XVII odc. 37

Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować idealna kaczkę w sosie grzybowym. Przed rozpoczęciem gotowania, warto pomyśleć o wyjęciu piersi z kaczki z lodówki. Bardzo ważne jest to, by nabrała temperatury pokojowej. Wtedy lepiej się smaży, a mięso jest idealne, a z pewnością nie jest twarde! Wbrew pozorom przepis na kaczkę w sosie jest banalnie prosty, a sami zobaczycie, że połączenie drobiowego mięsa kaczki z grzybami Was zachwyci!

Grzyby, na bazie której przygotujecie sos namaczajcie w gorącej wodzie aż zmiękną. Te proste tipy pomogą Ci w przygotowaniu dania, które zachwyci Was smakiem.

Przygotowanie:

1. Pierś z kaczki od strony skóry solimy i pieprzymy, a następnie posypujemy tymiankiem. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej kaczkę skórą do dołu. Kiedy się zrumieni, smażymy z drugiej strony. Usmażoną kaczkę przekładamy na talerz, aby chwilę „odpoczęła”.

2. Przygotowujemy sos. Cebulę siekamy w drobne piórka, czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy drugą patelnię i wlewamy na nią olej. Przekładamy cebulę i czosnek, doprawiamy estragonem i gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Mieszamy całość.

3. Następnie kroimy pieczarki w duże kawałki i dokładamy je do sosu razem z liśćmi laurowymi. Dusimy ok. 10 minut. Gdy woda z sosu odparuje, wlewamy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy całość.

4.Siekamy zioła i dodajemy je na patelnię. Skrapiamy sos sokiem z cytryny, ponownie mieszamy i zdejmujemy z palnika.

5. Sałatę rzymską kroimy na duże kawałki, siekamy miętę i szczypiorek, pomidory cherry przekrawamy na pół. Składniki sałatki łączymy w misce, dodajemy kiełki, polewamy całość dipem śmietanowym i mieszamy sałatkę.

Sposób podania:

Kaczkę podajemy z sosem grzybowym i sałatką.

 

Przepis na kaczkę w sosie, podobnie jak więcej przepisów z programu Doradca Smaku znajdziecie zakładce Program TV -> Doradca SMAKU.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 21.12.2022 23:14
Kaczka wydaje się niedosmażona. Czy naprawdę taka krótka obróbka jest wystarczająca?
Doradca Smaku 22.12.2022 11:56
Kaczkę smażymy do czasu aż się zrumieni. Z patelni ściągamy ją wtedy gdy widzimy, że jest dobrze upieczona :)
Dzidek 03.11.2022 20:22
Próbowałaś to kiedyś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak