Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
cytryna 1 sztuka
oliwa 50 ml
woda 200 ml (tej z gotowania ciecierzycy)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus

Ciecierzycę płuczemy i zalewany wodą na noc. Następnego dnia gotujemy ją około 1 godziny do miękkości. Przekładamy do melaksera, dodajemy czosnek, sok z cytryny, pastę tahini i oliwę. Ucieramy na gładka masę. Stopniowo dodajemy wodę do uzyskania pożądanej konsystencji i przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 08.07.2015 10:49
warto zrobić
Motorek 23.02.2015 08:46
pyszna pasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak