Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Harissa - arabska pasta paprykowa z chili

4.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 800 g
papryczka chili 200-300 g
czosnek 2 główki
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
cukier do smaku
oliwa 1/2 szkl.
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
Kolendra cała Prymat mielona
cytryna duża
ocet winny do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Harissa - arabska pasta paprykowa z chili

Paprykę umyć, osączyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić i wrzucić do malaksera. Papryczki chili pozbawić ogonków i większości pestek - dodać do papryki słodkiej - zmiksować jak najdrobniej, przełożyć do szerokiego rondla, posolić i odstawić na 2-3 godziny lub dłużej.
Ustawić garnek na niewielkim płomieniu, dodać przyprawy (bez kuminu) i dusić, aż sporo płynu wyparuje - dodać pastę pomidorową, oliwę sok i skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek - dusić jeszcze 30-60 minut, często mieszając, aż harissa uzyska odpowiednią konsystencję.
Doprawić cukrem, octem winnym (nie jest to konieczne), pieprzem ziołowym.
Część pasty pozostawić w tej postaci, a do części dodać zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) - zapakować pastę na gorąco do małych słoiczków, zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 07.08.2013 13:21
świetna i taka uniwersalna :)
Mniam 06.08.2013 22:05
O! To super. Wypróbuję.
Habibi 06.08.2013 20:07
@Mniam - ja uwielbiam do kanapek, zamiast ketchupu - zwłaszcza lubię na kanapce z plastrem dobrego białego sera :) do zupy gulaszowej, do placków po węgiersku, do gulaszu czy pikantnych zup :)
lee-aa 06.08.2013 15:57
Zainspirowana pytaniem też zrobiłam harissę :D Harissę się je na zimno jako dip - do mięsa z grilla bardzo pasuje, używa się jej też do doprawiania dań kuchni arabskiej i jako dodatek do sosów.
Mniam 06.08.2013 14:12
Czegoś takiego jeszcze nie jadłam. To się je na zimno? I do czego?
Adamorek 06.08.2013 11:58
super przepis
Habibi 06.08.2013 10:36
nawet bardzo!! ja i tak znacznie łagodzę smak dodając więcej słodkiej papryki - oryginalna harissa opiera się wyłącznie na papryczkach ostrych :)
Czarnula87 06.08.2013 10:30
dość pikantne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak