Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzanki z grillowanym bakłażanem oraz granatem, DS XVII odc. 28

5.0
(41)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pomysł na pyszną kolację? Chrupiące grzanki z bułeczek ciabatta, dip śmietankowy, grillowany bakłażan, suszone pomidory, zapiekany żółty ser, a na koniec kwaśne owoce granatu. Mniam! :)

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
Natka pietruszki suszona Prymat łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
ciabatta 2 sztuki
dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem
pomidory suszone Smak (pokrojone) 4 łyżeczki
ser gouda 4 plastry
Czarnuszka nasiona Prymat 1/2 łyżeczki

Do smaku

Sól w młynku Prymat
Pieprz w młynku Prymat

Do podania

bazylia cytrynowa kilka liści
granat 1/2 sztuki
kiełki koniczyny 1 garść

Porada

Do doprawiania potraw, które przygotowujemy w piekarniku, warto używać suszonych ziół, a nie świeżych. Suszona natka pietruszki doda bakłażanowi więcej smaku i nie przypali się podczas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzanki z grillowanym bakłażanem oraz granatem, DS XVII odc. 28

Grzanki z grillowanym bakłażanem, suszonymi pomidorami i żółtym serem to pomysł na pyszną kolację, którą łatwo przygotujesz w piekarniku już w około 30 minut. 

Z tego przepisu dowiesz się m.in.

  • jak przygotować aromatyczną marynatę do grillowanego bakłażana
  • co zrobić by bakłażan nie wchłonął za dużo oliwy
  • jak długo należy piec bakłażana oraz grzanki
  • jak pięknie i smacznie udekorować grzanki nasionami granatu oraz kiełkami koniczyny

1. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza z opcją grillowania.

2. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz oraz paprykę wędzoną. Mieszamy całość.

Bakłażan kroimy plastry o grubości 1 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy na nich marynatę.

Blachę z bakłażanem wkładamy przy górnej grzałce piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu bakłażana nie wyłączamy piekarnika. Będziemy podpiekać także grzanki.

3. Bułki przekrawamy na połówki i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.

4. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nim bułki. Z wierzchu smarujemy je dipem śmietanowym. Kolejno wykładamy bakłażana, suszone pomidory, plastry sera gouda.

Tak przygotowane grzanki wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści.

Sposób podania:

Grzanki z grillowanym bakłażanem posypujemy czarnuszką. Podajemy udekorowane listkami bazylii, owocem granatu i kiełkami koniczyny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak