Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki w zalewie słodko-kwaśnej

4.0
(28)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 2 kg
woda 2 szkl
ocet 1/2 szkl
cukier szkl
Goździki całe Prymat
sok z cytryny

Porada

Gruszki można w zimie użyć do ciasta ;)

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki w zalewie słodko-kwaśnej

Gruszki obieramy ze skórki. Jeśli są małe to zostawiamy w całości natomiast jeśli są większe to usuwamy gniazda nasienne i kroimy na pół, lub w ćwiartki - zależy od wielkości owocu. W tym momencie możemy polać gruszki sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor. Wodę z cukrem i octem zagotowujemy, na wrzącą zalewę wrzucamy owoce i gotujemy ( od momentu wrzucenia gruszek) ok 3-5 min. Mają się owoce zeszklić a nie ugotować. Odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie przekładamy gruszki do wyparzonych słoików zalewamy zalewą i wrzucamy parę goździków. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 28.10.2016 09:07
Takich gruszek jeszcze nie próbowałam :)
magdow 26.10.2016 21:17
super pomysł ;]
IKrakowianka 26.10.2016 21:01
bardzo fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak