Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Granita arbuzowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

arbuz 1/4 sztuki
sok z cytryny 1 cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Granita arbuzowa

Arbuza dokładnie oczyszczamy z pestek. Kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem na koktajl. Wciskamy sok z jednej cytryny. Próbujemy. Jeśli koktajl będzie zbyt kwaśny lub arbuz był za mało słodki możemy podsypać do smaku cukru pudru. Całość mieszamy. Wylewamy do naczynia o dużej powierzchni i wstawiamy do zamrażalki. Zamarznięty wyjmujemy. Rysujemy ząbkami widelca zbierając zamarzniętą granitę (dzięki dużej powierzchni naczynia proces ten przebiega dużo szybciej niż by koktajl arbuzowy mrozić w małym naczyniu). Zebrany lód nakładamy do szklaneczek i szybko spożywamy. Świetnie orzeźwia w upalne dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 02.09.2012 22:00
ciekawy przepis
edyta44 01.09.2012 18:17
super sprawa
Barbara/zuza22_85 11.08.2012 21:30
fajne
Puszcza 06.08.2012 15:15
fajne na lato
pacpaw 05.08.2012 22:40
późniejsze miksowanie nie rozpuści zbyt szybko zamrożonej kostki w ciecz?
caralajna 05.08.2012 07:19
:) pyszne, z tym że ja robię odwrotnie, kroje w kostkę zamrażam a potem miksuję blenderem z cytryną, ale to chyba wszystko jedno.
Rafał10 02.08.2012 09:35
super na upalne dni :)
Katarzyna/kate1980 01.08.2012 21:34
superowa
Kas2 31.07.2012 21:42
musi być przesmaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak