Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną w kapuście włoskiej
W dużym garnku zagotować wodę, wyciąć głąb z kapusty i włożyć ją do garnka, przykryć pokrywką i parzyć. Jak namięknie zdjąć liście i odłożyć na talerz.
Łopatkę zmielić w maszynce o drobnym sitku. Do zmielonego mięsa (około 1 kg) dodać 1-2 surowe jajka i pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek, a następnie wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą gryczaną (ok. 400 gramów).
Całość doprawić przyprawami - solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do kapusty.
Na liściach kapusty formować mięsną kulkę i zwijać w liście kapusty w zamknięte obustronnie krokiety.
Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku na liściach kapusty. Dodać jeszcze ziele angielskie, liście laurowe, owoc jałowca a całość posypać majerankiem i koperkiem. Zalać bulionem warzywno-cielęcym i dusić przez około 2 godziny. Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem podaje w sosie własnym (dziś) lub grzybowym. Nigdy nic nie zostaje. Pyszne! Polecam i smacznego!