Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną w kapuście włoskiej

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Lubicie gołąbki? Każdy dom posiada własny przepis na gołąbki, który bardzo często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie tak jak i u mnie. Farsz do gołąbków, w zależności od pory roku i kapusty jest z ryżem lub kaszą gryczaną z dodatkiem mięsa mielonego. Moje są tym razem z mięsem i kaszą gryczaną w kapuście włoskiej.

Składniki:

Składniki:

kapusta włoska 1 sztuka
ugotowana kasza gryczana prażona 250 gramów
mięso wieprzowe 1 kilogram
jajko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 3-4 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Owoc jałowca cały Prymat 5 sztuk
Koperek suszony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 2 szczypty
bulion

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną w kapuście włoskiej

W dużym garnku zagotować wodę, wyciąć głąb z kapusty i włożyć ją do garnka, przykryć pokrywką i parzyć. Jak namięknie zdjąć liście i odłożyć na talerz.

Łopatkę zmielić w maszynce o drobnym sitku. Do zmielonego mięsa (około 1 kg) dodać 1-2 surowe jajka i pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek, a następnie wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą gryczaną (ok. 400 gramów).

Całość doprawić przyprawami - solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do kapusty. 

Na liściach kapusty formować mięsną kulkę i zwijać w liście kapusty w zamknięte obustronnie krokiety. 

Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku na liściach kapusty. Dodać jeszcze ziele angielskie, liście laurowe, owoc jałowca a całość posypać majerankiem i koperkiem. Zalać bulionem warzywno-cielęcym i dusić przez około 2 godziny. Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem podaje w sosie własnym (dziś) lub grzybowym. Nigdy nic nie zostaje. Pyszne! Polecam i smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak