Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki
Najpierw przygotuj sos. Rozpuść masło na patelni i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość smaż na średnim ogniu aż składniki się połączą. Następnie poszarp bułki na mniejsze kawałki i zanurz w mleku. W międzyczasie poszatkuj łodyżki zielonej cebulki i przełóż do miseczki. Dodaj mięso mielone, jajko i bułki odciśnięte wcześniej z mleka. Dopraw solą i przyprawą do mięsa mielonego. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma.
Liście białej kapusty (ok. 12 szt.) ugotuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Następnie osusz liście i odetnij zgrubienia, by gołąbki mogły być równo zawinięte. Na każdym liściu kapusty ułóż ok. 2 łyżki mięsnego farszu. Złóż krawędzie liścia do środka i zawiń w sposób pokazany w filmie.
Zwinięte gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym, a na wierzch przełóż przygotowany na początku sos. Boczek pokrój w kostkę lub paski i rozsyp równomiernie po wierzchu. Włóż naczynie do piekarnika i piecz pod przykryciem 45 minut w 170°C przez około 45 minut. Ściągnij pokrywkę na ostatnie dziesięć minut pieczenia. Przed podaniem dodaj na wierzch kilka kleksów kwaśnej śmietany i posyp szczypiorkiem.
Smacznego!