Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Obiadowy klasyk kuchni polskiej - gołąbki! W tej wersji wyłącznie z farszem mięsnym zawinięte w kapuście i zanurzone w sosie pomidorowym. Danie udekorowane jest chrupiącym boczkiem i kleksem kwaśnej śmietany. Polecam!

Składniki:

Gołąbki:

mielona wieprzowina 500 gramów
zielona cebulka 2 sztuki
boczek 150 gramów
bułki 2 sztuki
mleko 300 mililitrów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
kapusta 1 główka

Sos:

pomidory krojone z puszki 400 gramów
masło 50 gramów
cebula 1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Dodatki:

kwaśna śmietana
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Najpierw przygotuj sos. Rozpuść masło na patelni i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość smaż na średnim ogniu aż składniki się połączą. Następnie poszarp bułki na mniejsze kawałki i zanurz w mleku. W międzyczasie poszatkuj łodyżki zielonej cebulki i przełóż do miseczki. Dodaj mięso mielone, jajko i bułki odciśnięte wcześniej z mleka. Dopraw solą i przyprawą do mięsa mielonego. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma.

Liście białej kapusty (ok. 12 szt.) ugotuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Następnie osusz liście i odetnij zgrubienia, by gołąbki mogły być równo zawinięte. Na każdym liściu kapusty ułóż ok. 2 łyżki mięsnego farszu. Złóż krawędzie liścia do środka i zawiń w sposób pokazany w filmie.

Zwinięte gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym, a na wierzch przełóż przygotowany na początku sos. Boczek pokrój w kostkę lub paski i rozsyp równomiernie po wierzchu. Włóż naczynie do piekarnika i piecz pod przykryciem 45 minut w 170°C przez około 45 minut. Ściągnij pokrywkę na ostatnie dziesięć minut pieczenia. Przed podaniem dodaj na wierzch kilka kleksów kwaśnej śmietany i posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak