Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: bigos z młodej kapusty z żeberkami wg Piotra Ogińskiego
Poporcjowane żeberka wkładamy na blaszkę, dodajemy kminek, majeranek, paprykę, sól oraz pieprz, dokładnie obtaczamy mięso w przyprawach i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 230°C. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko smażyć dodajemy do niej boczek oraz kiełbasę, i po ok. 1 minucie wrzucamy pokrojoną kapustę, kminek, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, pieprz oraz pomidora, całość chwilę podsmażamy po czym zalewamy bulionem, wkładamy żeberka i dusimy pod przykryciem ok. 2 godziny lub aż żeberka będą miękkie.
Bigos wykładamy z żeberkiem i dekorujemy świeżym koperkiem.
Jeśli odłożycie kilka dużych liści z kapusty, zróbcie gołąbki z mięsa drobiowego w sosie pomidorowym.