Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretkowiec z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lekki deser na zimno. Orzeźwiające ciasto z masą waniliową i galaretkami.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 szt.
cukier 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.5 szklanki
budyń waniliowy 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa:

śmietana kremówka 0.5 litra
serek homogenizowany waniliowy 3 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 0.5 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
galaretka niebieska 1 szt.
galaretka czerwona 1 szt.
galaretka pomarańczowa 1 szt.

Dodatkowo:

dżem truskawkowy 250 gramów
galaretka truskawkowa 2 szt.
truskawki 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretkowiec z truskawkami

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Dodaj suche składniki i połącz z masą za pomocą łyżki. Piec 25 min w 170°C. Po upieczeniu posmarować dżemem.

 

2. Masa waniliowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder a następnie serki homo. Galaretki każdą z osobna rozpuszczamy w 1 szklanka gorącej wody, zostawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w kostkę i łączymy z masą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie zostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z masą. Wylać na biszkopt. Truskawki myjemy, kroimy i wykładamy na masę zalewamy tężejącą galaretką. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak