Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z granatów i pomarańczy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z pomarańczy 2 litry
sok z granatu 2 litry
cukier 1,5 kg
pektyna ilość wg producenta

Porada

Sok z granatu może pochodzić z naturalnego koncentratu - taki sok ma głębszą barwę i nie wymaga odparowania. Wystarczy połączyć do z sokiem pomarańćzowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z granatów i pomarańczy

Sok z granatów i pomarańczy przelać do szerokiego rondl z grubym dnem, podgrzać, posłodzić, wymieszać do rozpuszczenia i ogrzewać kilka dni po trochę, aż mniej więcej połowa płynu odparuje. Dodać owocową pektynę wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać i ogrzewać przez czas wskazany przez producenta pektyny. Gotową galaretkę przelać do wyparzonych małych słoiczków (150-250ml), zakręcić wyparzonymi pokrywkami i odstawić dnem do góry na kilkanaście minut. Odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.

Zazwyczaj przetworów owocowych z pektyną nie trzeba pasteryzować - dokładny sposób użycia i kolejnych kroków będzie zawarty na opakowaniu pektyny.

Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa (zamiast tradycyjnego dżemu) albo do deserów - gofrów, naleśników, racuszków czy lodów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak