Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z oliwkami i rozmarynem.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda ciepła niepełna szklanka
oliwa 2 łyżki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwki zielone 10 sztuk

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
rozmaryn świeży kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z oliwkami i rozmarynem.

1.Do miski dodajemy drożdże,cukier i połowę ciepłej wody,dokładnie mieszamy i dodajemy pozostałe składniki:pokrojone oliwki,sól,oliwę,suszony rozmaryn i mąkę.Następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałą ciepłą wodę.
2.Z ciasta formujemy kulę,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
3.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.
4. Następnie z wierzchu smarujemy oliwą i układamy gałązki rozmarynu.
5. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 07.05.2015 08:11
Dziękuję:)
bietka 07.05.2015 07:13
smacznie wygląda :)
Jadwiga/Jaga85 06.05.2015 23:20
bardzo lubię!
gusia1000 06.05.2015 21:38
Super jedzenie.
wwwiolka 06.05.2015 20:28
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak