Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figa w sosie miodowo - winnym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Głowny składnik

figi 1 sztuka

Sos

masło zimne 1 łyżeczka
wino czerwone wytrawne 40 ml
miód 1,5 łyżeczki
cynamon Prymat 1 szczypta

Dodatki

płatki migdałowe 1 łyżka
pistacje posiekane 1 łyżeczka

Porada

1. Wybieraj figę nieco twardszą - pozwoli to utrzymać jej kształt podczas pieczenia. 2. Redukowanie sosu na patelni jest bardziej wydajne, ze względu na większą powierzchnię parowania. 3. Możesz zastąpić wino swoim ulubionym alkoholem, np. whisky.

Przepis i sposób przygotowania na: Figa w sosie miodowo - winnym

Figi myjemy, wycierami i rozcinamy do połowy wysokości na krzyż. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego - najlepiej kokilki, w której zmieści się tylko 1 figa. Do środka figi wkładamy masło, miód, wino i cynamon. Całość posypujemy orzechami i wkładamy do pieca rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut.
Po wyjęciu, figi delikatnie przekładamy na talerz. Sprawdzamy konsystencję sosu - powinna być podobna do płynnego miodu. Jeśli tak nie jest, redukujemy sos na patelni. Polewamy sosem figę od góry i podajemy ciepłą. Jeśli nie liczymy kalorii możemy dodać gałkę lodów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka Kochanowska 20.10.2014 22:38
Wygląda niesamowicie!
Wiesława1 19.10.2014 12:16
uwielbiam figi a to akurat sezon na nie
krokus 17.10.2014 19:01
fajny przepis
adelajda 17.10.2014 17:22
uwielbiam figi
Konczi 17.10.2014 16:36
To musi być pyszne !!!
Renataj 17.10.2014 16:32
Ciekawy pomysł na figę.
Pyszota 17.10.2014 15:10
ciekawa potrawa
Ola1young 17.10.2014 14:55
dla mnie nowość
jasiek 17.10.2014 14:31
niezła taka figa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak