Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki z ciasta francuskiego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj przygotowałam faworki z ciasta francuskiego. Polecam dla osób trochę leniwych, a także zapracowanych. Faworki są proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Wystarczy mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego i szybki, pyszny smakołyk gotowy.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
żółtko surowe 1 szt.
woda zimna 1 duża łyż.
cukier puder do posypania 5 dużych łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki z ciasta francuskiego

Opakowanie ciasta francuskiego rozwijamy odcinamy paski o szerokości około 1 - 1,5 cm, następnie przecinamy na taką długość jakie długie chcemy faworki.
Każdy pasek przecinamy w środku i wywijamy tak jak wywija się faworki.
Jeden koniec przewijamy przez rozcięcie.
Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy smarujemy rozbełtanym żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:30
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 20:30
Dobre.
Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:24
Dziękuję Elu.;) Nareszcie wyszłam z łóżka.;)
bietka 10.02.2019 21:33
Wyglądają bardzo smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak