Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fajitas z kurczakiem, kolorową papryką i cebulą

5.0
(115)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu danie rodem z kuchni meksykańskiej. Grillowane lub smażone kawałki kurczaka w towarzystwie cebuli i papryki możemy serwować jako samodzielne danie z dodatkiem frytek, sosów i dipów lub też zawinąć w tortillę.

Składniki:

SKŁADNIKI

pierś z kurczka 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
zielona papryka 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
sól 3 szczypty
pieprz 3 szczypty
kolendra posiekana 1 łyżka

MARYNATA DO KURCZAKA

olej rzepakowy 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
kolendra mielona 0.5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 0.25 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.25 łyżeczki
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczki

Porada

Fajitas podajemy zawinięte w tortillę lub w towarzystwie frytek np. z batatów. Pysznym dodatkiem są dipy pomidorowe, jogurtowe oraz guacamole.

Przepis i sposób przygotowania na: Fajitas z kurczakiem, kolorową papryką i cebulą

Fajitas z kurczakiem i kolorową papryką to: 

  • proste i smaczne danie z kurczakiem
  • kolorowy i apetyczny specjał kuchni Tex-Mex (meksykańskiej i amerykańskiej) 
  • ciekawa propozycja na obiad 
  • niebanalna przekąska na przyjęcie

KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, cynamon, suszony czosnek, kurkumę, kolendrę, gałkę, cukier*, pieprz oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy.

Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą - odstawiamy na minimum 30 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

* możemy użyć także ksylitolu lub bezkalorycznego erytrytolu

KROK 2. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski kurczaka, a następnie przekładamy je do warzywnego fajitas, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.

Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Jeśli spodobał Ci się przepis na Fajitas z kurczakiem wypróbuj także inny specjał kuchni Tex-Mex: quesadillę!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak