Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z aronii i jabłek

5.0
(42)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na przepyszny dżem z aronii i jabłek krok po kroku. To mój ulubiony dżem, który dodaję do wszystkiego- do kanapek, do ciast, a czasem wyjadam go łyżeczką.

Składniki:

aronia 500 gram
jabłko kwaśne 500 gram
cukier 500 gram
woda 100 ml
Cynamon cały Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z aronii i jabłek

Połączenie aronii i jabłka idealnie nadaje się do przetworów. Taki dżem pasuje do ciast, pieczywa czy nawet do zjedzenia łyżeczką prosto ze słoiczka. Aronia nie jest tak popularna w dżemach jak truskawki czy borówki. Warto przetestować ten nietuzinkowy smak!

Kroki postępowania

1
Owoce aronii oberwać z łodyżek, umyć i wsypać do garnka. Wlać 50 ml wody, przykryć garnek i postawić na średnim ogniu. Gotować do czasu, gdy owoce zaczną pękać, ok. 5 minut.
Krok 1 - Dżem z aronii i jabłek foto
2
Jabłka obrać, pokroić, włożyć do drugiego garnka. Podlać resztą wody, przykryć i na średnim ogniu rozgotować.
Krok 2 - Dżem z aronii i jabłek foto
3
Aronię zmiksować.
Krok 3 - Dżem z aronii i jabłek foto
4
Jabłka powinny rozgotować się po 5 minutach. Gdyby były słabo rozgotowane to rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 4 - Dżem z aronii i jabłek foto
5
Przełożyć jabłka do aronii i dodać cukier.
Krok 5 - Dżem z aronii i jabłek foto
6
Dodać korę cynamonu i gotować na wolnym ogniu 15 - 20 minut. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. Można krótko za pasteryzować.
Krok 6 - Dżem z aronii i jabłek foto

Taki dżem z aronii i jabłek można przygotować także z zamrożonych owoców. Nie trzeba więc od razu wykorzystywać całego zbioru ze swojego ogródka czy też czekać na sezon. Dżem z mrożonej aronii i jabłek także jest pyszny!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 07.09.2016 20:40
Zrobiłam też
Patrycja33 05.09.2016 09:49
takiego polaczenia jeszcze nie jadlam, musi byc przepyszny
Ada-Gaba 04.09.2016 23:04
fajny dżemik wart wypróbowania
Skotka 04.09.2016 12:53
@2milutka, mnie cierpkość nie przeszkadza, ale możesz aronię zamrozić na dwie doby. Z dodatkiem jabłek cierpkość jest mniejsza, a dżem pyszny, przynajmniej dla mnie:)
Skotka 04.09.2016 12:49
@bertpvd dzięki za czujność, zdążyłam dodać:)
dodi 04.09.2016 12:36
może być ciekawie
2milutka 04.09.2016 11:27
a mnie się wydawało że zronia nie nadaje się do dżemów dlatego że ma cierpki smak, wypróbuję Twój przepis :)
Agnieszka-87-25 04.09.2016 10:57
na pewno smaczny
Lis 04.09.2016 10:34
Bardzo apetyczne:)
bertpvd 04.09.2016 10:30
w składnikach nie ma cynamonu :) super przepis - też tak zrobię
olkaaa 04.09.2016 09:47
super dżem
gosia1988 03.09.2016 22:26
Lubię taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak